Dublin weekend – Öl, whiskey & mysiga pubar

Den irländska huvudstaden Dublin är ett populärt resmål för weekendresor. Det finns mycket att se att göra och man kan dessutom komma undan rätt billigt med såväl resa som boende.

Dublin är en av Europas snabbast växande huvudstäder. Dublin blev år 2003 vald till den bästa staden att bo ibland Europas huvudstäder och man anser också att irländarna är det vänligaste folket i Europa, så du kommer att bli väl mottagen under en weekendresa till Dublin.

Dublin – kort historik

Dublin är en väldigt gammal stad. Man tror att platsen där Dublin ligger idag har varit befolkad redan 140 e.Kr. Samhället Dubh Linn grundades 841 av nordmän strax efter beboddes området av vikingar. Då kallades orten för Dyfflin. Vikingarna blev bortjagade av normander i slutet av 1000-talet. Efter detta blev Dublin centrum för såväl militär och rättslig makt på Irland och staden började växa. Framförallt under 1600-talet så utvecklades staden snabbt. Idag är Dublin både Irlands huvudstad och Irlands största stad.

Det moderna Dublin

Samtidigt är Dublin en ung och trendig stad. Närmare hälften av befolkningen är under 25 år. Detta har gjort att Dublin har ett hett och pulserande nattliv. Det finns pubar på nästan varje gata i centrum. De mest populära nattklubbarna ligger runt St. Stephens Green. Temple Bar är också ett välkänt partyområde som lockar många turister. Livemusik spelas ofta runt om längs stadens gator. I Dublin är sport mycket populärt och framförallt fotbollsmatcherna har många åskådare.

Sevärdheter

Irland är känd för sin whiskey och sitt öl. På whiskey destilleriet Old Jameson Distillery i hjärtat av Dublin får du se hur whiskey tillverkningen går till . På Guinness Museum får du ta del av historien bakom det irländska ölet Guinness. Dublin Castle är ett måste för turister, ett vackert slott mitt i staden, med en stor borggård och ett torn från 1200-talet. På Irish Museum of Modern Art kan du i en av de vackraste byggnaderna från staden ta del av konstutställningar. Du som är intresserad av historia kan besöka Dublins Viking Adventure där du får veta mer om Dublin under 1000-talet och vikingabyn Dyflin. Fängelset Kilmainham Gaol är ett utflyktsmål som är väl värt att besöka. Ta också gärna en paus i parken Iveagh Gardens, ett mysigt ställe med forsande vattenfall, stenstatyer, fontäner och en häcklabyrint.

Missa inte

Stand Up comedy är stort i Dublin. Laughter Lounge och International Comedy Club är bra utgångspunkter. Ta också gärna en tur med Spökbussen, en sightseeingtur där du får se läskiga och spännande platser, exempelvis där Bram Stoker skrev sin bok Dracula. Shoppingen är riktigt bra i Dublin. De bästa och största affärsgatorna är:

  • Henry Street,
  • Grafton Street,
  • Nassau Street och
  • O´Connell Street.

Alla ligger centralt. Om du besöker Dublin under våren är det perfekt om du tajmar in besöket till 17 mars då irländarna firar Saint Patricks Day. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon som levde mellan 385 – 461. Firandet pågår i flera dagar och det hålls en stor parad som är en av huvudattraktionerna. Det är en mäktig fest att uppleva på plats.