Köpenhamn – den vackra staden vid Öresund

Köpenhamn brukar i många sammanhang marknadsföras som Wonderful Copenhagen, vackra Köpenhamn. En weekendresa till Danmarks huvudstad har mycket att erbjuda sina besökare. Det är därför inte så konstigt att Köpenhamn är den stad i Skandinavien som besöks av flest utländska turister varje år. I december 2009 stod staden dessutom värd för FN:s klimatkonferens som hölls i det väldiga Bella Center i Köpenhamn.

Nyhavn-Kopenhamn

Danmarks huvudstad har sett många världsberömda personer födas. Filosofen Sören Kierkegaard, den amerikanska thrash metal-gruppen Metallicas trummis Lars Ullrich, fotomodellen Helena Christensen och filmskådisen Mads Mikkelsen är bara några i en lång rad kändisar som har sina rötter i Köpenhamn.

Genom Öresundsförbindelsen har Köpenhamn mer eller mindre vuxit samman med Malmö i det urbana storstadsområde som numera brukar kallas för Öresundsregionen. Detta gör att många svenska medborgare har bosatt sig på andra sidan sundet, medan Malmö å sin sida har berikats av att många danskar har slagit ner sina bopålar där.

Är du på besök i Köpenhamn får du inte missa de danska specialiteterna som har gjort staden berömd: De röda korvarna som på danska kallas för pölse. Köpenhamn är för övrigt en stad som varje matglad person stormtrivs i. Restaurangerna är många och trevliga. Det danska köket innehåller många intressanta överraskningar för den som är intresserad av mat.

Sevärdheter i Köpenhamn

Det mest typiska för Köpenhamn är dock varken restauranger eller Ströget, den breda shoppinggatan som skär som ett stråk rakt igenom hela staden. Symbolen framför andra för Köpenhamn och hela Danmark i övrigt är en staty. Med sina 125 centimeter ser den egentligen inte mycket ut för världen, åtminstone inte i jämförelse med Frihetsgudinnan i New York, Kristusstatyn i Rio de Janeiro eller Eiffeltornet i Paris och andra större och världsberömda symboler runt om i världen. Den lille havefrue upprättades 1913 och avbildar Den lilla sjöjungfrun i H C Andersens saga. Statyn kan beskådas på plats vid inre hamnen i närheten av Kastellet.

Dannerhuset_kopenhamnAndra sevärdheter i staden är självklart Tivoli, som ligger mitt emot Centralstationen. Vid Klampenborg ligger världens äldsta nöjespark, Dyrehavsbakken med anor från 1500-talet. Enligt sin egen hemsida har detta anrika nöjesfält flest åkattraktioner i hela Skandinavien. Den äkta träbyggda bergochdalbanan var i vart fall när den invigdes på 1930-talet Europas högsta i sitt slag.

Köpenhamns Zoo har djur från hela världen och håller öppet året runt, men perioden april-oktober är att rekommendera för då kan alla djur beskådas.

Cirka tre mil norr om Köpenhamn, vackert beläget utmed Öresund, ligger det världsberömda konstmuséet Louisiana. Ett besök i Köpenhamn utan en tripp till Louisiana känns aldrig helt komplett.

Köpenhamn väder

Köpenhamn har ett typiskt maritimt klimat. Fenomenet med en sammanhållen vinter förekommer i princip aldrig här. Åtskilliga år uteblir vintern helt och hållet. Ett sammanhängande snötäcke som varar längre än en vecka är mycket ovanligt, likaså problem med isbildning. Antalet frostnätter är omkring 80 till 85 i antal och frostdagarna kan oftast räknas på ena handens fingrar. Jämfört med norra delen av kontinenten blir våren vanligen fördröjd med en eller ett par veckor på grund av det havsnära läget. Istället blir höstarna relativt långa med långsamt avtagande temperaturer. Somrarna är vanligen mycket varierande men brukar omfatta fem eller sex kortare värmeböljor. Juli är samtidigt den nederbördsrikaste månaden i Köpenhamn. I övrigt är det lika bra att säga det på en gång: Köpenhamn är ett riktigt blåshål, ett vindpinat faktum som gäller året runt.

Weekendresor till Köpenhamn

Funderar du på en weekendresa till Köpenhamn? Det är väldigt lätt att ta sig till Köpenhamn, vare sig man kommer med bil, tåg eller flyg. Öresundsförbindelsen, bro- och tunnelleden för tåg och biltrafik mellan Köpenhamn och Malmö som stod färdig vid millennieskiftet, har på ett effektivt sätt bundit samman Sverige och Danmark. Sen finns naturligtvis Kastrups internationella flygplats. Men om man vill göra det bekvämt för sig erbjuder naturligtvis många resesajter paketresor med både hotell och flyresor till Köpenhamn