Syndigt weekend i Amsterdam?

Amsterdam är en pärla med sina charmiga smala, låga och sneda 1600-tals hus och många kanaler. Det är en av Europas absolut vackraste och mest romantiska och kanske syndigaste städer med sitt ökända Red District.

Amsterdam är också en stad fri från fördomar och pekpinnar. Staden passar perfekt att uppleva över en weekendresa. Här finns något för alla! Under en weekend till Amsterdam kan du:

  • njuta av museer av världsklass,
  • lyxiga affärer,
  • mängder av restauranger, mysiga cafeer & trendiga inneställen,
  • ta en kanalbåtstur,
  • besöka någon av stadens sevärdheter eller
  • festa hela natten

Historik

Amsterdam grundades på 1200-talet och var då en fiskarby intill där floden Amstel flyter ut i den långsträckta sjön IJ. År 1301 fick Amsterdam sina stadsrättigheter och därefter blomstrade staden, inte minst tack vare handel med Hansan. Kanalerna byggdes relativt snart och husen byggdes på träpålar eftersom staden låg i ett blött och kärrigt område. Amsterdam var den rikaste staden i Europa under 1600-talet. I slutet av 1600-talet var Amsterdam den fjärde största staden i världen när det gällde antalet invånare. Krigen under 1700- och 1800-talen tärde dock hårt på staden.

Mångkulturella Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad och den officiella huvudstaden, dock befinner sig den nederländska regeringen i Haag. Amsterdam är en lagom stor stad med 750 000 invånare. Ungefär hälften av befolkningen har utländsk bakgrund och det märks av i stadsbilden, inte minst när det gäller den stora mängden av internationella restauranger. Amsterdam har över 50 museer, så staden är en guldgruva för dig som gillar kultur. Besök gärna Van Gogh-museet, Anne Franks hus, Rembrandtmuseet och Rijksmuseum. Vidare är Amsterdam känt för alla sina kanaler och mängden cyklar – holländarna gillar nämligen att transportera sig med cykel och det finns fler än 700 000 cyklar i staden. Amsterdam har också den största gamla stan av alla Europas huvudstäder. Det är väldigt charmigt att traska runt bland kanalerna, gränderna och de små gatorna.

Sevärdheter i Amsterdam

Gamla stan är ett måste att besöka under en weekend i Amsterdam. Där kan du se det historiska Amsterdam, med slott, spiror, gatukaféer, promenadstråk och smäckra 1600-tals hus. Där finns Nationalmonumentet som restes till minne av de soldater som stupat under andra världskriget. I Nieuwe zijde möts Gamla stan med den nyare delen av staden. Där kan du shoppa, fika på mysiga caféer och uppleva den spännande Amsterdamspulsen.

När du är i Amsterdam bör du också besöka husbåtsutställningen Woonbootmuseum och Jodenbuurt, stadens judiska kvarter. Koninklijk Paleis är ett magnifikt palats sedan 1600-talet. Bygget har en mäktig fasad och grön kupol. Det är uppfört på vattensjuk mark och därför rest på drygt 13 600 träpelare. Sedan 1808 är palatset kungligt och monarken bor där då och då. Westerkerk är en annan viktig byggnad, en tegeldom från 1631 med ett 85 meter högt torn som svajar synligt vid hård blåst. Man kan klättra upp till toppen av tornet och få en underbar utsikt över Amsterdam. Det sägs att Rembrandt ligger begravd i Westerkerk. Anne Franks hus hör också till en av de mest välbesökta platserna i Amsterdam.

Missa inte Red Light District

Red Light District är en av stadens absoluta turistmagneter. Faktist inte bara för att stadens alla strippbarer, porrklubbar och bordeller finns samlade där. Prostitution har varit lagligt i Amsterdam sedan 1911 och bordeller sedan år 2000. Stadsdelen tillhör en av de äldsta från medeltiden och har en speciell atmosfär med sina smala gränder, gamla gator och byggnader. I Red District finns också stadens äldsta och mest intressanta kyrka, Oude Kerk, en 1300-tals helgedom där bland annat Rembrandts fru ligger begravd.