Weekend i London – Ett säkert kort

En London weekend lämnar ingen besviken. Den engelska världsmetropolen London är känt för att vara Europas nöjesmecka och ett eldorado för shoppingälskare. London har många billiga och bra hotell och man tar sig snabbt dit med något billigt lågprisflyg. Staden är naturligtvis fylld av historiska och kulturella platser och spännande sevärdheter. London har något att erbjuda för alla smaker och alla åldrar. London ligger bara ett par timmar bort och är ett perfekt resmål för en weekendresa.

London sevärdheter under en weekend

London är EU:s största stad med 7,4 miljoner invånare i själva staden och tillsammans med förorter har staden hela 14 miljoner invånare. Staden har en lång och spännande historia. London grundades av romarna under deras styre över landet. Den nya staden fick namnet Londonium. Efter Romarrikets fall övergavs dock Londonium, men i början av 900-talet återbefästes staden igen. Dagens London består egentligen av två städer: dels det gamla Londonium och dels staden Westminster. London har också stadigt växt genom århundradena genom att göra förorter av närliggande byar och städer. Under tidigt 1800-tal var London den största staden i världen.

Fram till 1100-talet var Winchester Englands huvudstad, men sedan dess har London varit huvudstad. London förstördes till stora delar i en kraftig brand som svepte genom staden år 1666. Därefter byggdes staden upp igen på nytt. Staden förstördes också kraftigt under andra världskriget. Under 1950-1970 har man återigen byggt upp London, men återbyggnaden karaktäriserades av många olika arkitektoniska stilar, vilket har lett till en avsaknad av enhetlighet i arkitekturen, något som också idag är en del av Londons stadsbild.

London sevärdheter

En av Londons berömda sevärdheterEn weekend London räcker knappast till. Det finns ett enormt utbud av sevärdheter i London. En av de äldsta och viktigaste byggnader är Westminster Abbey. Sankt Pauls-katedralen, Monumentet och Albert Memorial hör också till de fasta programpunkterna för turister. London har också ett stort utbud av museer och oftast är entrén gratis. Besök därför gärna National Museum eller Naturhistoriska museet. I London finns också många parker och grönområden där man kan vila en stund i lugn och ro. Nattetid förvandlas London till en nöjesmetropol. Det finns mängder av barer, pubar och nattklubbar. I West End trängs musikalerna och livemusiker ger också föreställningar runt om i staden.

Shopping i London

London - Besök Camden under din weekendresa!Många åker på en weekendresa till London bara för att shoppa. Det stora utbudet, priserna och de många ovanliga och coola designkläderna, oändliga rader av skor, både billiga och dyra märkes skor samt accesoarerna gör shoppingen lite extra spännande.

Just utbudet gör att London anses vara en av de bästa shoppingstäderna i världen. Det finns över 30 000 butiker att välja bland. Några av världens främsta varuhus ligger i London och de är en sevärdhet i sig. Besök därför gärna:

  • Harrod´s,
  • Harvey Nichols och
  • Fortnum & Mason.

Längs Oxford Street radar butikskedjorna upp sig. Det finns också gott om vintagebutiker i London, framförallt i stadens östra delar. Missa heller inte att besöka någon marknad, gärna Portobello Road, väster om stadskärnan.

Ytterligare ett bra London tips för shopping är Cameden Town (på bilden) där du hittar många roliga och udda affärer att shoppa loss i.

Missa inte

London är även ett eldorado för sportälskare. Tycker du om sport rekommenderas det att besöka en fotbollsmatch där stämningen alltid är hög. Vill du se det mesta möjliga av staden under ditt besök så kan du åka på en sightseeingtur med Big Bus Companys dubbeldäckare. Man hoppar av och på där man önskar och man hinner se mycket mer än om man strosar runt på egen hand. Utbudet av restauranger i London är stort och det finns mat från världens alla hörn. Prova gärna någon kinesisk restaurang i China Town eller gå till en riktig engelsk pub för att njuta av öl och husmanskost.