Paris weekend – Romantik & shopping i historiska miljöer

Paris! Bara namnet väcker känslor till liv. Detta är staden som alla på något sätt drömmer om att få besöka, åtminstone någon gång i livet. Paris är inte bara en världsstad av rang, den har en lång och brokig historia att berätta och många intressanta weekend upplevelser att bjuda på. Med sina 30 miljoner besökare årligen utgör den världens mest populära resmål.

Paris_Moulin_Rouge

Paris grundades av romarna år 52 f Kr. Romarna kallade staden för Lutetia. Platsen hade dock redan varit bebodd i tusentals år när romarna kom dit. Paris har genom hela sin långa historia alltid varit en huvudstad av internationell kaliber, vilket man märker  mycket tydligt när man reser till Paris. Såväl staden som dess många invånare har en mycket öppen och tillmötesgående attityd gentemot besökarna. Det är också relativt lätt att hitta i staden.

Sevärdheter i Paris

En weekendresa till Paris kan innehålla allt från shopping och restaurangbesök till en titt på den världsberömda Versailles_Palacetavlan Mona Lisa som hänger på Louvren. En stilla promenad utmed floden Seine som rinner genom Paris är inte heller helt fel. När du besöker Paris så får du inte missa nöjesparken EuroDisney, Triumfbågen på Place de l’Etoile som är ett minnesmärke med bland annat ”den okände soldatens grav” samt givetvis Eiffeltornet. En annan sevärdhet är det kungliga slottet Versailles som är öppet för allmänheten.

För fans av den amerikanska rockgruppen The Doors kan det vara av intresse att veta att gruppens sångare och frontfigur Jim Morrison ligger begravd på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris.

1997 omkom Lady Diana Spencer, före detta kronprinsessa i England, och hennes fästman Dodi al-Fayed i en våldsam bilkrasch i en trafiktunnel under Seine när de försökte undkomma närgångna skvallerfotografer som ville dokumentera parets förehavanden i Paris.

När ska man åka ? – Paris väder

Har du planerat en Paris-weekend så bör du helst förlägga ditt besök i staden till någon gång i maj månad. Våren i Paris är inte bara besjungen i otaliga sånger – den är rent av världsberömd. Det finns knappast något annat som är mer klockrent än ett besök i Paris på våren. Överraska din äkta hälft med en billig weekendresa till Paris och vandra hand i hand under broarna vid Seine.

Parismodet

Är du i Paris så måste du ha i åtanke att vi snackar om klädmodets huvudstad, alla kategorier. Stadens ställning som modecentrum har faktiskt anor ända tillbaka till det glittrande hovlivet på det kungliga slottet Versailles strax utanför Paris. Det var här som Solkungen Ludvig XIV och hans efterföljare Ludvig XV och inte minst Ludvig XVI med sina drottningar mer eller mindre bestämde agendan för modet i Europa och andra delar av världen. Vår egen kung Gustaf III var väldigt inspirerad av modetrenderna från Paris och Versailles.

Än idag spelar modehusen i Paris en mycket central och tongivande roll inom klädmodet. De stora modevaruhusen hittar man främst i centrala Paris. Bland dessa kan man exempelvis nämna Printemps, Le Bon Marché och La Samaritaine. Ett tips om du har tänkt köpa kläder i samband med ditt Parisbesök är att du tar god tid på dig. Glöm inte att pruta. Det kan nämligen löna sig riktigt bra.

Mat och dryck

Det franska köket är förmodligen världsberömt flera gånger om, liksom alla goda franska viner som man sköljer ner maten med. Paris kryllar av både bra och mysiga restauranger och caféer med smaker och dofter från världens alla hörn. Fråga personalen på ditt hotell så kan dem ge dig tips om var du kan spisa godast någonstans. Ett glas vin av äkta franskt märke i solnedgången på en uteservering vid Seine är ett perfekt sätt att avrunda dagen på.

Eftersom Paris är en av våra mest internationella storstäder, och till yttermera visso är huvudstaden i den forna kolonialmakten Frankrike, så finns det självklart restauranger som serverar mat från en lång rad andra länder. Vill du exempelvis äta japanskt, polynesiskt, marockanskt eller kreolskt så kan du utan minsta problem göra det i Paris.

Hitta billiga Weekendresor till Paris

Frankrikes huvudstad var, är och kommer troligen alltid att vara ett internationellt nav kring vilket mode, kultur, och nöjen alltid kommer att snurra och utgör därför vara en av de bästa destinationerna för en weekendresa. Paris slår de flesta weekendstäderna oavsett om det är romantik, shopping, god mat eller kulturella upplevelser man är ute efter. Billiga weekendresor till Paris hittar du enklast genom att besöka resesajter på nätet. Några av våra favorierna bland resesajter erbjuder Paris flyg och hotell till paketpriser.