Barcelona – weekendfavoriten

Få städer i Europa har så hög kultstämpel som Barcelona. Här verkar allt finnas i ett och samma nötskal. Tvåtusenårig historia, intensivt nattliv, shopping, rik kultur och milslånga sandstränder går hand i hand med en väl utvecklad industri. Vill du uppleva en fullmatad weekendresa så ska du åka till Barcelona.

Catedral_de_Barcelona_smallBarcelona grundades på 300-talet f Kr av Hamilcar Barca, en general från Karthago. Platsen där Barcelona ligger idag hade dock varit bebodd av människor ända sedan stenåldern när den nordafrikanske fältherren anlände och lät bygga ett fort på kullen Mons Taber där dagens katedral ligger.

Därefter har den ena invasionsarmén efter den andra tågat in i staden och tagit den i besittning. Romare, visigoter, morer, franker och habsburgare är bara några exempel på ockupationsmakter som har erövrat Barcelona genom historien.

Barcelona är huvudstad i provinsen Katalonien och till yttermera visso Spaniens näst största stad med sina 3 miljoner invånare, förstäderna och satellitkommunerna inräknade. Den katalanska identiteten är väldigt stark i Barcelona. Ja, den är såpass stark att det finns politiska krafter som likt baskerna vill frigöra Katalonien från Spanien. Spanska och katalanska är de två officiella språken som talas i staden och i provinsen. Det fungerar dock bra att prata engelska också eftersom Barcelona är en internationell storstad av rang och många katalaner behärskar därför engelska också.

Las Ramblas

Med en bokad weekendresa till Barcelona behöver man inte vara rädd för att få långtråkigt. Långt därifrån. Det är i princip möjligt att partaja dygnet runt om man vill. Och orkar. Utmed Las Ramblas, paradgatan som skär likt ett brett stråk rakt igenom Barcelonas centrala delar, trängs mysiga caféer sida vid sida med nitiska försäljare i marknadsstånd och butiker. Michael Jackson-imitatörer och Elvis Presley-kopior gör sitt yttersta för att underhålla flanörerna och samtidigt tjäna pengar på sina konster alltmedan ”levande statyer” förgyller stadsbilden.

Sagrada Familia

Spain_Sagrada_Familia_smallSagrada Familia är den jättelika kyrkan, ursprungligen designad av stadens store son Antoni Gaudi, som man har byggt på i mer än hundratjugo år och som ännu inte är färdigbyggd. Det mesta av de ursprungliga ritningarna försvann under spanska inbördeskriget, varför man sålunda bygger efter vilda gissningar om hur mannen bakom det hela hade tänkt sig att det skulle se ut. Detta förfaringssätt är något som anses kontroversiellt då många påstår att Gaudís ursprungliga intentioner inte kan återskapas.

Camp Nou

Barcelona är också en fotbollsstad av rang och stadens fotbollslag FC Barcelona krigar i toppen av den spanska fotbollsligan La Liga. FC Barcelonas hemmaarena heter Camp Nou och är med sin kapacitet på 98 787 åskådare Europas absolut största fotbollsarena. Barcelonas hemmamatcher har ett nästan kusligt högt publiksnitt på 80 000 åskådare per match. Barcelonaborna älskar verkligen sina fotbollshjältar och går man ur huse för att heja på dem. Henrik Larsson tillhörde laget under flera framgångsrika år och i skrivande stund gör Zlatan Ibrahimovitch braksuccé där. Camp Nou används även som konsertarena. Iron Maiden och U2 tillhör de rockband som har lyckats med konststycket att skapa lapp på luckan här.

Olympiabyn

En weekendresa till Barcelona bör även innehålla ett besök i olympiabyn, de arenor som byggdes inför de olympiska spelen som gick av stapeln i Barcelona 1992. Men en weekend i Barcelona är inte fulländad om du inte tar dig ner till Barceloneta eller någon av de andra kritvita sandstränderna som likt ett pärlband sträcker sig utmed Medelhavets strand i Barcelonas omedelbara närhet. Glöm Barcelona_strandinte heller att besöka Museu Picasso som ligger i ett borgarhus från 1500-talet och visar verk från Pablo Picassos tidiga år. De många parkerna, noga räknat finns det 60 stycken i staden, är också värda ett besök, inte minst den fanastiskt vackra Parc Guell som har skapats av Antoni Gaudi. Denna park finns med på UNESCO:s Världsarvslista.

Paella

Sedan har vi självklart de välbevarade gotiska kvarteren, den jättelika statyn av Christoffer Columbus nere i hamnen, all trevlig shopping och alla restauranger som serverar rykande varm och vällagad paella på traktens vis och…

Hitta billiga weekendresor & hotell i Barcelona

Ja, det är lika bra att säga det på en gång: Hittar du en billig weekendresa till Barcelona så har du en jättespännande och superintressant weekend framför dig. Boka rum på ett Barcelona hotell eller vandrarhem i centrala Barcelona så har du det pulserande livet direkt utanför dörren. Eftersom Barcelona är en av våra mest populära weekenddestinationer i Europa (röstades fram av reseguiden.se som den mest populära weekendstaden) erbjuder de flesta många resebyråer weekendpaket och billiga weekendresor Barcelona. Klart billigast blir det om du bokar du bokar din weekendresa Barcelona online på någon nätresebyrå som tex;

Fler tips & guider om Barcelona

För den som vill ha mer tips och fakta om Barcelona som resmål rekommenderar vi: Barcelona-turistguide.se. Lycka till med att hitta din Barcelonaresa!