New York, New York – weekend med extra allt

Frank Sinatra har besjungit staden. FN:s högkvarter är beläget här. Staden kan stoltsera med en världsberömd skyline, som dock blev något luggsliten i samband med terroristattacken 11 september 2003 då tvillingtornen i World Trade Center raserades. Vi snackar alltså om weekendresor till New York.

New_Yorker_HotelJättestaden på USA:s östkust kallas ofta för The Big Apple och är med sina drygt åtta miljoner invånare den största och folkrikaste staden i hela USA. En intressant notering är att New York under 2009 firade ett 400-årsjubileum, inte som stad utan av en mer originell anledning. 12 september 1609 seglade nämligen den brittiske sjöfararen Henry Hudson in i det som idag kallas New York-bukten och landsteg som den förste européen på den ö som indianerna i området kallade ”Manna-hata.” (På det lokala lenapespråket betydde det ”Ön med de många backarna.”) Det är alltså denna historiska händelse som har föranlett 400-årsfirandet i New York under 2009.

Manna-hata heter sedan länge Manhattan och utgör som stadsdel själva hjärtat i jättestaden New York. Henry Hudson har för övrigt fått låna ut sitt namn till den flod, Hudson River, som likt en gigantisk vattenorm ringlar sig genom den stora staden.

Manhattan New York har alltid utövat en nästan magisk dragningskraft på människor i snart sagt alla länder jorden runt. Under många år var den lilla ön Ellis Island, belägen i inloppet till New Yorks hamn, det första som mötte alla miljontals immigranter som sökte sig ett nytt liv i Det Stora Landet I Väster. Även om den stora utvandringsvågen till Amerika har ebbat ut så utgör The Big Apple fortfarande en stor lockelse för alla horder av resenärer som årligen besöker staden, inte minst genom alla billiga weekendresor till New York som många online resebyråer har periodvis tex:

Swinging New York

Staden har besjungits av musikaliska storheter som Frank Sinatra och Sting. Det är inte för inte som Det Stora Äpplet även brukar kallas Swinging New York, mycket av vår populärmusik har nämligen fötts just här. Stadsdelen Bronx anses vara födelseplatsen för musikstilarna rap och hiphop, rockgruppen Kiss har sitt ursprung i New York och popdrottningen Madonna startade sin karriär på de många musikklubbarna i stadsdelen Greenwich Village. För att nämna några exempel.

Sevärdheter i New York

En weekend i New York brukar vanligtvis handla om en något längre weekend än vad man annars brukar mena. Vanligtvis flyger man in någon gång under torsdagen för att därefter återvända hem igen på söndagen.

new-york-weekend-broadwayFörutom bra och förhållandevis billig shopping kan New York erbjuda sina besökare en aldrig sinande ström av sevärdheter. Frihetsgudinnan, immigrantmuséet på Ellis Island, Broadway, Central Park, Ground Zero, FN-högkvarteret, Empire State Building och nöjesfälten ute på Coney Island är bara några exempel på vad man kan roa sig med att besöka i jättestaden. Andra sevärdheter i New york är jättearenorna Madison Square Garden, Shea Stadium och Yankee Stadium. Befinner du dig i New York under pågående NHL-säsong så får du inte missa att besöka något av de lokala hockeylagen New York Rangers eller New York Islanders hemmamatcher som alltid är monumentala folkfester. New York-borna älskar nämligen sina egna hockeyhjältar på ett närmast ohejdat sätt.

Baseball och basket är andra stora sporter i New York, liksom amerikansk fotboll. Även den europeiska varianten av fotboll, i Amerika kallat för soccer, är en sport som kommer alltmer på den amerikanska östkusten.

Restauranger av alla kalibrar finns i nästan varje gathörn. Ska du äta extra gott i New York så är tipset att besöka vår svenske stjärnkock Marcus Samuelssons restaurang Aquavit, belägen på 65 East 55th Street mellan Park och Madison Avenue på Manhattan. New York Times har flera gånger belönat ”svenskrestaurangen” med trestjärniga recensioner. För att hålla dig uppdaterad på de senaste och populära matställen, barer och restauranger rekommenderas New York magazine har en bra avdelning om resturanger i New York

New York väder – När ska man resa till New York?

New_York_HotellDen frågan är till stor del beroende på om du uppskattar värme eller hellre föredrar ett svalare New York väder. Staden har omkring 234 soliga eller mestadels soliga dagar och 131 molniga dagar, varav 96 nederbördsdagar om året. New York City har ett tempererat klimat vilket oftast innebär riktigt varma och ofta fuktiga somrar samt kalla vintrar. New York klimatet påverkas mycket av landmassorna i väster och luftmassorna både innifrån landet och från Nordatlanten.

Dygnsmedeltemperaturen i juli och augusti, de varmaste månaderna i The Big Apple, är +28 grader C, medan januari och februari är de kallaste under året med i genomsnitt -4 grader C.

Hitta billiga New york weekendresor

En weekend till New York kan alltså bli en klockren succé, tänk bara på att ge dig själv lite tid och planera in tid för  återhämtning. Tidsskillnaden på 6 timmar mellan Sverige och USA:s östkust kan annars skapa viss jet lag. Vill du få tag på en bra och billig weekendresa till New York så är tipset att jämföra priserna på New york weekendresor med hjälp av resesajter på nätet som: , , . Dessa har ofta erbjudanden om weekendpaket till New York med flyg och hotell.

Vill du läsa mer om New York rekommenderas den utmärkta och fullmatade svenska reseguiden ilovenewyork.se