Romantisk weekend i Prag?

Pragweekend

Prag anses vara Europas vackraste huvudstad och också en av de mest bevarade. Oavsett om du är sugen på en romantisk weekend, vill njuta av en weekendresa full av historia och kultur eller om du bara vill koppla av under en minisemester i sagostaden Prag så finns det massor att se och uppleva.

Prag grundlades i slutet av 800-talet och genom hela historien har staden varit ett säte för hertigar, kungar och furstar. Staden hade en blomstringstid under 1300-talet, då många av Prags viktigaste landmärken byggdes, som

  • Karlsbron,
  • stadsdelen Nové Mestro,
  • Karlsuniversitetet och
  • St. Vituskatedralen.

På den tiden var Prag Europas tredje största stad. Länge var också Prag en av de viktigaste handelsstäderna i Europa. Idag bor det omkring 1,2 miljoner invånare i Prag. Det är Tjeckiens huvudstad och också landets största stad. Prag är den sjätte mest besökta staden i Europa och det finns något som passar alla.

Staden är trevlig att besöka vilken tid som helst under året och det är också ett billigt weekend resmål. Det finns gott om sevärdheter och vackra byggnader att titta på, mysiga restauranger, caféer charmiga gågator att strosa omkring på. Utmärkt för kärlekspar som vill uppleva mysiga stunder tillsammans. Shoppingen i Prag är också känd för att vara bra. Mat och dryck är ett billigt nöje i staden och man bör inte missa att smaka det inhemska ölet som är vida känt.

Sevärdheter i Prag

Om du åker till Prag bör du inte missa Pragborgen med den vackra trädgården och kungens lusthus. Karlsbron är också väldigt känd. Därifrån kan du få en härlig utsikt över staden och floden Moldau. Bron är faktiskt över 600 år gammal och den är utsmyckad med flera statyer. Dagtid myllrar det av turister och försäljare på bron, inte minst under sommaren. Vänta gärna till kvällstid med att besöka bron, då är också många av Prags byggnader upplysta, vilket ger en ännu mäktigare upplevelse.

Besök också gärna torget i Gamla Stan. Torget är verkligen Prags hjärta och tidigare låg där en stor marknadsplats. Runt om torget ligger mängder med små mysiga gränder med fik, butiker och vinstugor. I närheten finns också Tynkyrkan, Klocktornet, Rådhuset och Nikolauskyrkan, som alla är mycket vackra och väl värda ett besök. I Prag finns också flertalet museer att besöka, bland annat Mozartmuseet där Mozart skrev Don Giovanni.

Shopping

För den shoppingsugne finns det mycket att välja på. Gyllene Korset vid Vaclavplatsen är en lyxig shoppinggata fylld med varuhus och små glamorösa butiker. Där kan du hitta såväl butikskedjor som dyrare märkeskläder. Kläderna är relativt billiga. De bästa fynden gör man dock på de olika marknadsplatserna som ligger runt om i staden eller i någon av de välfyllda second hand butikerna.

Missa inte

Prag har över 8000 pubar och det finns många människor som åker till Prag enbart för att njuta av det tjeckiska ölet på en genuin tjeckisk pub. Är du intresserad av öl bör du besöka ett bryggeri för att lära dig mer om olika ölsorter och framställningen av ölet. Staden vimlar också av kaféer där du kan prova turkiskt kaffe. Nationalrätterna i Prag är knödel och gulasch. Prag har ett levande nattliv med allt ifrån operahus och nattklubbar till cocktailbarer och jazzklubbar.